Realizacja świadczenia w formie ciepłego posiłku dla uczniów w 2022 r w szkołach na terenie Gminy Poronin.

ZAPYTANIE OFERTOWE

Dotyczące zamówienia o wartości szacunkowej nieprzekraczającej w skali roku wyrażoną w złotych równowartość kwoty 130.000 złotych na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1129 ze zm.)

Realizacja świadczenia w formie ciepłego posiłku dla uczniów w 2022 r

w szkołach na terenie Gminy Poronin.

Nazwa zamawiającego:

Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie

ul. Piłsudskiego 15

34-520 Poronin

Zwraca się z zapytaniem ofertowym w zakresie niżej określonego przedmiotu zamówienia.

  1. Opis przedmiotu oferty:

Przedmiot zamówienia to świadczenie usług cateringowych polegających na codziennym przygotowaniu, dostarczeniu własnym transportem, oraz wydaniu pełnego obiadu: zupa+ II danie dzieciom i młodzieży, którym decyzją została przyznana pomoc w ramach rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie w jednorazowych naczyniach, wraz ze sztućcami. Zamówienie dotyczy uczniów uczęszczających do szkół na terenie Gminy Poronin , tj.:

  • Szkoła Podstawowa w Poroninie, ul. Piłsudskiego 34 –  3 uczniów, ok. 519 posiłków w okresie trwania usługi.

2.Termin realizacji umowy:

Dożywianie uczniów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie:

  • od 01 luty 2022 r. do 21 grudnia 2022 r. (ok. 173 dni szkolnych) Szkoła Podstawowa w Poroninie, ul. Piłsudskiego 34,  3 uczniów, ok. 519 posiłków w okresie trwania usługi.

W w/w okresie będą uwzględnione przerwy w nauce zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego, oraz z wewnętrznym zarządzeniem dyrektora szkoły.

Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu realizacji usług może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za

zmniejszenie ilości posiłków- nie może być ona podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania usługi.

Godziny dostaw, wydawania i ilości posiłków wydawanych w ciągu dnia określa dyrektor szkoły w porozumieniu z Wykonawcą. Zamawiający ponosi opłaty tylko za posiłki wydane dziecku w dniu jego obecności w szkole, a w sytuacji, gdy z powodu sytuacji kryzysowej w tym związanej z trwającą epidemią koronawirusa, gdy nauka prowadzona jest w formie zdalnej ponosi koszty posiłków odbieranych przez dziecko lub w jego imieniu przez rodzica.

Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki we własnych termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki winne być przygotowane nie później niż 12 godzin przed spożyciem. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Nie dopuszcza się: stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy.

Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z normami i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz.U. z 2020 poz. 2021) oraz przepisami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (t. j Dz.U.2016 poz. 1154).

Posiłki powinny być gorące, urozmaicone pod względem składnikowym i nie powinny się powtarzać częściej niż co 10 dni. Wykonawca będzie układał jadłospis i będzie go dostarczał dyrektorom szkół do wcześniejszego zatwierdzenia, z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem; wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez dyrektorów szkół będą wiążące dla Wykonawcy. Harmonogram, dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami w/w szkoły

Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli ilości dostarczanych posiłków, ich jakości oraz gramatury.

Wykonawca poniesie koszty transportu, załadunku, rozładunku, wydania wszystkich dostaw posiłków oraz odbioru i utylizacji powstałych z tego tytułu odpadów. Zasady i terminy odbioru zużytych opakowań, sztućców i odpadów pokonsumpcyjnych Wykonawca ustala z Dyrektorami poszczególnych szkół.

Każdy ciepły posiłek będzie składał się z pełnego obiadu: zupa + II danie. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 300 ml. Drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 450 gramów: ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż lub inne) 200 g, mięso 100 g i surówka 150 g. Drugie danie mogą stanowić również: – pierogi – naleśniki – kopytka – makaron z sosem – krokiety o gramaturze nie mniejszej niż – 200 g. Kaloryczność każdego posiłku nie powinna być mniejsza niż 500 kcal. Drugie danie mogą stanowić również – pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety.

Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami

poszczególnych szkół i Kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w Poroninie. Za sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z dożywiania odpowiedzialny jest Dyrektor placówek szkolnych.

Wykonawca powinien zaoferować taką cenę, która będzie zawierała w sobie wszystkie nośniki kosztów dla okresu wykonania zamówienia.

3. Opis sposobu przygotowania oferty:

Wykonawca może złożyć ofertę wraz z wymaganymi oświadczeniami:

  • Wykonawca winien posiadać uprawnienia do wykonania określonej działalności lub czynności, posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponować osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia oraz znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej prawidłowe wykonanie zamówienia, co zostanie potwierdzone dołączonym do oferty załącznikiem nr 1.
  • Wykonawca zobowiązany jest dysponować minimum jednym środkiem transportu przeznaczonym do przewozu przygotowanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego.
  • Zamawiający informuje wykonawcę, że przedmiotowa usługa może nie zostać zrealizowana w całości z przyczyn niezależnych od zamawiającego w szczególności z uwagi na ograniczenia w funkcjonowaniu placówek szkolnych w związku z Covid – 19. Wykonawca oświadcza, że nie będzie mieć roszczeń do zamawiającego w zakresie niezrealizowanej części umowy tym samym braku zapłaty wynagrodzenia. 

Ofertę należy złożyć w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Realizacja świadczenia w formie ciepłego posiłku dla uczniów w 2022 r  w szkołach na terenie Gminy Poronin”.

na adres Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin lub za pośrednictwem poczty elektronicznej na email ops.poronin@pro.onet.pl , w tytule należy wpisać „Realizacja świadczenia w formie ciepłego posiłku dla uczniów w 2022 r w szkołach na terenie Gminy Poronin.

4. Miejsce i termin składania ofert:

Ofertę należy złożyć na adres: Ośrodek Pomocy Społecznej w Poroninie, ul. Piłsudskiego 15, 34-520 Poronin za pośrednictwem poczty elektronicznej ops.poronin@pro.onet.pl lub osobiście w godzinach od 8:00- 13:00 nie później niż do dnia 20 stycznia 2022 roku do godz.13:00 (należy przyjąć, iż liczyć się będzie data wpływu). Otwarcie ofert jest jawne  i  nastąpi w dniu 20 stycznia 2022  roku o godzinie 14.00 w Ośrodku Pomocy Społecznej  w Poroninie. Formularze niekompletne i złożone po terminie nie będą rozpatrywane. Wykonawcy mogą być obecni przy wyborze najkorzystniejszej oferty.  W przypadku, gdy Wykonawca nie był obecny przy otwarciu ofert,   na jego pisemny wniosek zostanie mu przesłana informacja zawierająca nazwy i adresy wykonawców, których oferty zostały otwarte oraz ceny tych ofert. W przypadku wybrania Państwa oferty zostaną Państwo poinformowani drogą elektroniczną lub telefoniczną o terminie podpisania umowy.

5. Terminy mające wpływ na realizację zamówienia:

Data wystawienia faktury za miesięczną realizację zamówienia – ostatni dzień miesiąca,  w którym jest realizowane zamówienie.

Termin zapłaty za otrzymaną fakturę 14 dni od daty wpływu faktury.

Poronin, dnia 17.01.2022 r.                                                              

Kierownik Zamawiającego: Ewa Andrzejewska – Żegleń                                                                                               

Wykaz załączników:                                                                            

1. Formularz ofertowy: